KLÄDKODER
I studentvärlden stöter en ofta på olika klädkoder i samband med middag och baler. Det kan ibland vara lite klurigt att tolka vad de faktiskt betyder. En klädkod talar om vilken typ av evenemang som stundar och syftar därmed till att förenkla klädvalet för gästerna så att ingen behöver känna sig över- eller underklädd. Med denna guide hoppas vi bespara er en del huvudbry!
Kavaj
När inbjudan anger klädkod kavaj avser det den klädkod med lägst formalitetsgrad. Här finns det en hel uppsjö av klädval gästen kan göra efter devisen “lite finare än till vardags”.
Kostym i valfri färg som bärs med slips eller fluga.
Klänning som inte är golvlång.
Dräkt.
Långkjol eller en finare byxa som bärs till blus.
Byxdress.
Mörk kostym
Klädkoden mörk kostym är snarlik kavaj men har en högre formalitetsgrad.
Klänningsbärare bör välja ett plagg med finare material än till klädkod kavaj. Klänningen ska inte vara golvlång.
Kostym i en mörk färg som bärs till slips eller fluga samt mörka skor.
Högtidsdräkt m.a.o
Klädkoden högtidsdräkt m.a.o förekommer i samband med baler och akademiska högtider.
Frack (civil högtidsdräkt),
Hellång klänning,
Uniform
Nationaldräkt.
M.a.o står för med akademiska ordnar och syftar till föreningsband, bröst- och halsmedaljer samt pins. Medaljer fästes på vänster sida på såväl frack som balklänning och rangordnas från höger till vänster. Allmänna regler för bärande av föreningsband är att bära hemföreningens-/kårens band högst upp. Det är även kutym att bära bandet så att den tyngsta färgen hamnar nedåt. Till frack nålas bandet fast under västen så att det löper diagonalt från höger axel mot vänster höft. Till balklänning fästs bandet i form av en rosett på vänster sida av klänningen.